Forums Eastern Europe Romania Codificarea tipurilor de drum

This topic contains 1 replies, has 2 voice, and was last updated by Octavian Borcan 3 months, 3 weeks ago
 • Cristian-Alexandru Drăgușanu

  Salut!

  Am o nedumerire/curiozitate legată de codificarea tipurilor de drum (Autostradă/Drum principal/Drum de importanță locală/drum rezidențial). Descrierile din ”hinturi” din meniu sunt destul de abstracte, iar drumurile deja existente pe hartă par destul de neuniforme.

  Din explicația din meniu aș deduce așa:
  – drum rezidențial = drumuri din interiorul localităților, sau drumuri mici izolate (pe câmpuri, etc… de obicei fără un indicativ național)
  – drum de importanță locală = DC și DJ, drumuri care leagă sate și comune
  – drum principal = DN, E
  – autostradă = A

  Însă pe hartă, DC și DJ de multe ori sunt marcate ca rezidențiale (uneori sunt marcate ca locale).
  DNurile sunt marcate în toate felurile: principale, autostrăzi, chiar și locale. Spre ex. DN1 Brașov-Sibiu este marcat ca autostradă (deși nu e autostradă), iar după Sibiu spre Deva e marcat ca Drum de importanță locală (deși e totuși DN1/E68). Cel puțin așa apar în MapCreator.

  Pe harta oficială online (WeGo), pare să fie mai uniform (unele DC/DJ apar ca locale, deși în MC sunt rezidențiale, iar Brașov-Sibiu apare ca drum principal, cu diferență clară între DNuri și autostrăzi), dar Sibiu-Deva tot apare cu galben, ca drum local. Mă gândesc că se fac niște corecții suplimentare când se publică harta oficială, dar tot nu e consistentă.

  Cum ar trebui codificate drumurile?

  Întrebare bonus: setarea ”Numărul total de benzi”, la ce se referă exact? La numărul de benzi pe fiecare sens, sau la numărul total (adică un drum cu 2 sensuri și 1 bandă pe sens are ”numărul total de benzi” 1 sau 2)? Cuvântul ”total” induce în eroare.

  Octavian Borcan

  Salut, e un pic mai complicata codificarea si nu se refera la indicativul lui ci la functionalitatea retelei(“functional class” fiind structurate in 5 clase). Lucram sa imbunatatim si sa armonizam acesta clasificare, sa fie cat mai usor de inteles-nu am un inca un orizont de timp pentru asta, dar e in atentia colegiilor mei. Spre exemplu centura unui oras(ex. DNCB) va avea tot timpul cel mai mare rang fata de drumurile principale din interior daca exista conectivitate. Clasificarea aceasta ajuta algoritmi sa gaseasca mai usor drumul cel mai bun, si cand se calculeaza traseul, de obicei, alogoritmul te scoate in cel mai apropiat drum principal si apoi pe masura ce te apropi de destinatie urmeaza logica inversa mergand spre drumul cu cel mai mic rang de la destinatie.
  Numarul total de benzi se refera la numarul de benzi pe sens de mers. Adica o banda pe sens are valoare 1, 2 benzi sau 1 banda pe unul-2 pe celalalt va avea valoare 2-3, 4 sau mai multe va fi >=4. Acest numar ajuta la calcularea latimii drumului, pe valoriile standard, dar si la incadrarea si rutarea in intersectiile mari.
  Cele bune, Octavian

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)

You must be logged in to reply to this topic.